Select Page

Asking and Answering Pregnancy Questions

All women who are first-time mothers have pregnancy questions. So you should not be shy to ask, there are many common questions in pregnancy, and by communicating about them with others we learn and become more prepared.

Here on Advice For Pregnant Moms, you can share concerns with other first-time mothers-to-be and communicate with moms who have been there and have experiences to share, or simply who are a little bit more advanced in their pregnancy than you. So take advantage of this site so you can find answers quickly and easily.

This is an interactive site where questions that are not featured below can be posted by visitors in our Pregnancy Forums. And if any of you have answers to any of the questions listed there, you can post them as well!

Keep in mind that answers are mostly from other mom’s experiences, like you and me. You should always consult your medical professional for answers to any important questions you have. However, if there are experts out there who have an opportunity to share their wisdom and experiences with others looking for help to pregnancy questions, that can be very valuable to us all as well.

Remember, you should always get medical advice from your doctor. You are not alone in this!

So, here is a sample of some common pregnancy questions…

Common Questions on Pregnancy

    1. Question: If someone has morning sickness, when does it usually start?
      Answer: Morning sickness is most common in the first trimester but for some women it can last the entire pregnancy.
    1. Question: For an average pregnancy, how much weight does a woman gain?
      Answer: My doctor told me as an average weight gain is approx. 25 to 35 pounds. Underweight women should gain 28-40 pounds during pregnancy. Overweight women may need to gain only 15-25 pounds during pregnancy.

More pregnancy questions…

    1. Question: When do you have your first sonogram? What do you find out with that sonogram? Heartbeat/healthy?
      Answer: The first ultrasound will give you the actual due date its pretty accurate + or -. a day or so. You should have that one soon probably around 8-12 weeks or so it checks to make sure you have a healthy baby with a heartbeat.
    2. Question: During which week/month do you find out what the sex of the baby is?
      Answer: The second ultrasound you have will be between 18 and 20 weeks and will make sure the baby is growing properly and you will then be able to find out what you are having (the sex of the baby).
    3. Question: I had sex with my girlfriend 3 days ago and the condom broke. She is supposed to have her period, 3 days from now. What are the chances for her of getting pregnant?
      Answer: It is VERY unlikely that she will become pregnant. It is not an ovulation time. Read more about free ovulation calculator to help you determine your most fertile days.

More pregnancy questions…

  1. Question: After you had unprotected sex, how long should you wait to take a pregnancy test? What happens if your periods are not regular? If you take the test up to the normal time and it comes out “Not Pregnant,” and a couple of weeks later, you have pregnancy signs….could there be a chance you’re pregnant?
    Answer: 2-3 weeks after unprotected sex you can take a Home Pregnancy Test. Try taking Ovulation Predictor Kit, so you know when you ovulate since you don’t have regular periods.
  2. Question: What are the common symptoms of pregnancy?
    Answer: Early pregnancy symptoms are covered on this page.
  3. Question: What exactly are the first stages of labor?
    Answer: When a woman is in labor, she typically experiences three stages of labor. This stages are covered on this page.
  4. Question: Will having sex hurt the baby?
    Answer: Your baby is safe, and well protected by the amniotic fluid, which works as a pillow.

Recent Comments

    Disclaimer

    This web site is for your information only. It is written by a mom like you and not by professional doctors or health care providers. It does not pretend to replace medical advice, diagnosis, or treatment. You should always make any health-related decisions only after consulting with your physician, nurse, midwife or other health care professional.